Fotorealistisch renderen

PUBLISH DATE

September 05, 2022

POST AUTHOR

Fotorealistisch renderen is een term die je in de grafische wereld regelmatig tegenkomt. Maar renderen vindt ook plaats in games en voor het creëren van speciale effecten in films. De term renderen komt oorspronkelijk van de Engelse term ‘to render’ wat weer herhalen of presenteren betekent.

Tegenwoordig betekent renderen voornamelijk het generen van digitale afbeeldingen op basis van ruwe data. Dankzij renderen kan een prototype worden vertoond, zonder een daadwerkelijk product te hebben.

Wil je meer weten over wat renderen precies is? Lees dan onze blog over ‘wat is renderen’.

Wanneer gebruik je realistisch renderen?

In sommige gevallen is een render het alternatief voor productfotografie. Door gebruik te maken van een render hoeft er geen prototype geproduceerd te worden. Daarnaast is er geen fotograaf benodigd, zoals bij productfotografie. Lees meer over ‘3d render vs fotografie‘. 

Met renderen kan je de juiste kleuren, texturen, details en belichting geven aan een 3D-model. Hierdoor komt een product, zonder prototype, fotorealistisch tot leven. Deze fotorealistische render is uiteindelijk te gebruiken voor advertenties, productpresentaties en commercials.

Een groot voordeel van een render is dat je al kan beginnen met de marketing van een nieuw product, zonder dat het daadwerkelijke product al geproduceerd is. Een render creëer je met render software. Hieronder vertellen we meer over dit soort softwareprogramma’s.

Welke renderprogramma’s zijn er?

Binnen het renderen zijn er verschillende programma’s die het mogelijk maken om fotorealistische afbeeldingen te maken. Enkele voorbeelden van programma’s om te renderen zijn: Artlantis, KeyShot en V-Ray voor SketchUp.

Wil je weten welk renderprogramma voor jou geschikt is? Lees dan onze blog ‘Wat is het beste renderprogramma’.

Fotorealistisch renderen met KeyShot

KeyShot is hét programma om snel en nauwkeurig een fotorealistische renders te maken. Ideaal voor product visuals of marketingmateriaal.

KeyShot is eenvoudig te gebruiken. Het is een van de meest krachtige rendering en animatieprogramma’s. Zo heeft KeyShot de snelste renderings engine, waardoor je extra snel je resultaat kan zien.

Hieronder staat een video met enkele voorbeelden van renders en animaties gemaakt met KeyShot 11:

Tips voor het fotorealistisch renderen met KeyShot

Het zorgen voor realisme in een render is op diverse manieren mogelijk. Wij hebben een aantal tips opgesteld die kunnen helpen bij het creëren van een zo realistisch mogelijke render.

Details

Voeg zoveel mogelijk details toe aan het 3D-model, hierdoor ontstaat een fotorealistische afbeelding. Denk hierbij aan details, zoals de schaal van het model, de ruimte tussen de onderdelen en productiefouten. Ook maakt het toevoegen van bijvoorbeeld stickers of etiketten het model nog realistischer.

Daarnaast kan je ook kleine inconsistenties in toleranties, hoeken, plaatsing en dikte toepassen op het 3D-model. Hierdoor komt het model echt tot leven. Bij een animatie kan je bijvoorbeeld het effect Motion Blur toepassen. Dit zorgt ook voor meer realisme. Hierover hebben we ook een blog geschreven: ‘KeyShot Motion Blur‘.

Wil je nog meer tips voor KeyShot? Lees dan onze ‘KeyShot tips‘ blog!

Meer informatie?

Wil je graag meer informatie over fotorealistisch renderen en KeyShot? Of heb je nog andere vragen? Dan kun je altijd contact opnemen met AESC. Of bekijk onze blog over KeyShot in vergelijking met een ander renderprogramma ‘Keyshot vs Blender‘. 

Wil je graag KeyShot uitproberen? Dan kun je eenvoudig via onze website een gratis proefversie aanvragen.

Neem contact met ons op

HelpDesk

073-6894873

Mail ons

support@aesc.nl