Wat is het beste renderprogramma?

PUBLISH DATE

January 10, 2020

POST AUTHOR

Wil jij jouw 3D ontwerpen tot leven laten komen door belichtingen of texturen toe te voegen? Dan is een renderprogramma wellicht iets voor jouw bedrijf of project.

Tegenwoordig zijn er veel verschillende renderprogramma’s beschikbaar. Allemaal met verschillende specificaties en mogelijkheden. Dit maakt het extra moeilijk om een renderprogramma te kiezen dat in jouw behoeften voorziet.

In deze blog leggen we uit wat een renderprogramma precies is, wat de mogelijkheden zijn en vergelijken we verschillende renderprogramma’s. Zodat jij uiteindelijk een weloverwogen beslissing kunt maken welk renderprogramma het beste bij jouw project of bedrijf past. Wil je ons renderprogramma uitproberen? Klik dan op de button hieronder om een gratis proefversie aan te vragen.

 

Wat zijn renderprogramma’s?

Renderen is het met de computer maken van fotorealistische afbeeldingen op basis van ruwe data. Een renderprogramma maakt dit mogelijk. In het renderingsproces wordt alle gebruikte data omgezet in frames, deze frames vormen vervolgens weer het beeldmateriaal.

Daarnaast kun je met een renderprogramma 3D ontwerpen nog meer laten leven door het gebruik van meerdere lichtbronnen, kleuren, spiegelingen en het creëren van diepte.

Waarvoor wordt een renderprogramma gebruikt?

Renderprogramma’s worden onder andere gebruikt voor sales- en marketingbeeldmateriaal, interne presentaties, conceptuele beslissingen en het ontwerpen van prototypes.

Rendering software wordt gebruikt om bijvoorbeeld belichtingen toe te voegen aan producten, voorwerpen, personen of een huis. Dit zorgt ervoor dat een design realistischer wordt. Deze programma’s maken gebruik van texturen, achtergrondkleuren en schaduwvallen, waardoor jouw schets meer tot leven komt.

Welk renderprogramma is geschikt voor jou?

Om erachter te komen welk renderprogramma voor jouw project of bedrijf geschikt is, is het belangrijk om verschillende factoren in afweging te nemen. Wij lichten de verschillende factoren hieronder kort toe.

De inleertijd

De inleertijd van een renderprogramma verschilt van ongeveer een halve dag tot twee dagen. Belangrijk om hier voor jezelf na te gaan binnen wat voor tijdbestek jij gebruik wilt maken van het programma en hoeveel tijd jij wilt besteden aan het eigen maken van het programma.

Het gebruiksgemak

Het gebruiksgemak is een van de belangrijkste factoren. Een programma dat niet makkelijk in gebruik is, levert frustraties op. Het daarom belangrijk dat het renderprogramma gebruiksvriendelijk is.

De prijs

De prijs die jij wilt besteden aan een renderprogramma is van verschillende factoren afhankelijk. Ga jij dagelijks gebruik maken van het programma, dan ben je waarschijnlijk bereid om er meer geld voor te betalen dan wanneer het slechts voor één project is. 

Floating licenses

Wanneer meerdere medewerkers gebruik moeten maken van het renderprogramma, zijn ‘floating licenses’ een stuk voordeliger, dan wanneer er voor iedere medewerker apart een licentie aangeschaft moet worden. Met ‘floating licenses’ kunnen meerdere gebruikers op één licentie werken. 

‘Floating licenses’ zijn vaak duurder in aanschaf, maar een stuk voordeliger per gebruiker.

Stand-alone/ renderplug-in

Maak jij nog geen gebruik van een ander programma om afbeeldingen in te maken? Dan is een stand-alone programma voor jou waarschijnlijk de beste keus. Een stand-alone programma betekent dat er geen andere programma’s nodig zijn om gebruik te maken van het renderprogramma. 

Maak jij wel al gebruik van een ander programma om afbeeldingen in te maken, bijvoorbeeld SketchUp? Dan kan je ook gebruik maken van een renderplug-in.

Het computersysteem: Windows/Mac

Werk je graag op Mac? Dan wil je natuurlijk geen nieuwe computer aanschaffen omdat het renderprogramma alleen op Windows beschikbaar is. 

Hetzelfde geldt natuurlijk wanneer je gewend bent om met Windows te werken.

De snelheid

De snelheid van een renderprogramma verschilt van een real-time uitvoering tot een verwerking van enkele dagen. Het is belangrijk om voor jezelf na te gaan wat voor jou belangrijk is. Wil jij direct zien wat jouw aanpassingen voor effect hebben? Dan is een renderprogramma met een real-time uitvoering het meest geschikt voor jou.

Is het voor jou niet erg om langer te wachten op de aanpassingen die je hebt gemaakt? Dan is een renderprogramma met een snelheid van een of meerdere dagen ook geschikt.

In onderstaande tabel geven wij een overzicht van de verschillende specificaties per renderprogramma.

 

Render

programma

Inleertijd Gebruiksgemak Prijs per licentie Floating licenses Stand-alone/ renderplug-in Windows/ Mac Snelheid
KeyShot Eén dag Hoog Vanaf €895 Ja Stand-alone Windows

Mac

Real-time uitvoering
Artlantis Eén dag Hoog Vanaf €650 Ja Stand-alone Windows, Mac Na 1 dag resultaat
Unicorn Render Eén dag Hoog Vanaf €290 per jaar Ja Renderplug-in voor SketchUp Pro Windows Na 1 dag resultaat
V-RAY 2 dagen Hoog Vanaf €250 per jaar Ja Renderplug-in voor SketchUp Pro Windows, Mac Na enkele dagen resultaat
Enscape ½ dag Hoog Vanaf €419 per jaar Ja Renderplug-in voor SketchUp Pro Windows Real-time uitvoering
SU podium ½ dag Hoog Vanaf €239 Nee Renderplug-in voor SketchUp Pro Windows, Mac Na enkele dagen resultaat, geen preview

 

Probeer gratis proefversie via AESC

Wil jij graag een renderprogramma uitproberen zonder ergens aan vast te zitten? Probeer de gratis proefversie van KeyShot. KeyShot is een stand-alone programma wat direct resultaat laat zien, omdat het een real-time uitvoering bevat. Het downloaden van de proefversie en het aanvragen van informatie is geheel vrijblijvend.

Meer weten? Wij zijn bereikbaar via info@aesc.nl of via +31 (0)73 689 4873.