CAD Software

De afkorting CAD staat voor Computer-Aided Design. Het verwijst naar het gebruik van computersoftware om digitale ontwerpen en technische tekeningen te maken. Met het gebruik van CAD software wordt het tekenen met de hand vervangen door een geautomatiseerd proces.

Met CAD kunnen ontwerpers en andere professionals complexe en gedetailleerde tekeningen maken van objecten, structuren of producten in zowel 2D als 3D. Afhankelijk van het soort programma. CAD software vereenvoudigt het ontwerpproces, verbetert de nauwkeurigheid en efficiëntie, en maakt het gemakkelijker om ontwerpen te visualiseren en te delen met anderen.

Wat is een CAD programma?

Zoals eerder aangegeven, staat CAD voor ‘Computer-Aided Design’. Het is een krachtige softwareoplossing die gebruikt wordt om ontwerpen te creëren en te verfijnen.

Met een CAD programma kunnen ontwerpers en ingenieurs gedetailleerde en realistische 2D- en 3D-modellen te maken. Deze software biedt diverse tools aan om vormen te tekenen, dimensies toe te voegen en materialen toe te wijzen aan verschillende onderdelen van het ontwerp.

Met behulp van CAD software kunnen professionals nauwkeurige ontwerpen maken die als basis dienen voor verdere stappen in het ontwikkelingsproces. Of je nu een gebouw ontwerpt, een complex mechanisch apparaat of zelfs een mode-item, CAD helpt je om je ideeën tot leven te brengen en ze met precisie te visualiseren. Al is dit natuurlijk wel afhankelijk van het soort CAD design software.

Benieuwd naar de diepere details van CAD? Neem eens een kijkje op onze blogpost ‘Wat is CAD‘ voor een diepgaander inzicht.

Wat onderscheidt CAD software van CAM software?

CAD software is gericht op het modelleren en ontwerpen van 2D- en 3D modellen, terwijl CAM-software juist zorgt voor de vertaling van deze ontwerpen naar werkelijke machinale bewerkingen en productie. In veel gevallen worden beide softwaretoepassingen samen gebruikt om het proces van productie te optimaliseren en efficiënter te maken.

Wil je meer weten over het verschil tussen beide? Lees dan onze blog ‘Verschil CAD en CAM’.

Waarom CAD software gebruiken?

Het gebruik van CAD software heeft meerdere voordelen. Dankzij CAD wordt het proces om digitale ontwerpen te creëren efficiënter en nauwkeuriger. Met de meeste software is het mogelijk om complexe 2D- en 3D-ontwerpen te maken en aan te passen. Dit kan door de vele tools en functionaliteiten van een CAD programma.

Hieronder staan de grootste voordelen van het gebruik van dit soort software:

 • Verhoging van de nauwkeurigheid en precisie: het gebruik van de software maakt het mogelijk om kleine details aan te brengen, wat zorgt voor een nauwkeurigere en preciezere tekening.
 • Verminderen van kosten: door CAD software te gebruiken zullen fysieke prototypes verminderen en door ontwerpen te verfijnen worden kosten bespaart tijdens het productieproces.
 • Verbeterde visualisatie: CAD stelt ontwerpers en designers in staat om ideeën visueler te maken, voordat ze fysiek worden geproduceerd.
 • Eenvoudig aanpassen: aanpassingen kunnen eenvoudig worden toegepast via de software. Stel er is een fout in het ontwerp, kan je dit met software relatief eenvoudig aanpassen.
 • Verhoogde efficiëntie: het proces van ontwerpen wordt sneller gemaakt door de mogelijkheid om herbruikbare componenten en sjablonen te gebruiken, waardoor de ontwikkeltijd wordt verkort.

In welke branches wordt CAD-software gebruikt?

2D- en 3D CAD software wordt in diverse branches gebruikt. Vooral in de technische tak van de branche. Enkele branches waar CAD regelmatig wordt gebruikt zijn: de architectuur, automobielindustrie, industriële vormgeving, werktuigbouwkunde en bij de productontwerpsector. Al is voor iedere branche een ander CAD programma geschikt.

Het CAD programma: SpaceClaim

AESC is reseller van het CAD programma SpaceClaim. Deze 3D CAD software is bruikbaar in diverse bedrijfstakken. Vooral in de werktuigbouwkunde, machinebouw en productie-industrie wordt het programma voornamelijk gebruikt.

Het grootste voordeel van SpaceClaim is zijn gebruiksvriendelijkheid en eenvoudige interface. Hierdoor is het makkelijk voor ontwerpers en ingenieurs om snel modellen te maken, bewerken of te wijzigen zonder al teveel moeite.

Meer weten over CAD of CAD software kopen?

Wil je graag meer te weten komen over CAD software of de software aanschaffen? Neem dan contact op met AESC. Wij kunnen al je vragen beantwoorden over CAD en de voordelen ervan!

Via AESC kun je ook een gratis proefversie aanvragen van het programma SpaceClaim.

FAQ (Frequently Asked Questions) over CAD software

Wat zijn de voordelen van CAD software?

CAD software biedt diverse voordelen, waaronder:

 • Nauwkeurigheid en precisie in ontwerpen.
 • Efficiëntie en tijdsbesparing bij het maken en aanpassen van ontwerpen.
 • Mogelijkheid tot het snel maken van iteraties en varianten.
 • Betere visualisatie van concepten.
 • Vereenvoudigde samenwerking en delen van ontwerpen.
 • Optimalisatie voor productie en prototyping.
 • Minder verspilling van tijd en materialen.
 • Mogelijkheid om complexe geometrie te beheren.
 • Verbeterde documentatie van ontwerpen en specificaties.

Wat maakt CAD software superieur aan het tekenen met de hand?

CAD software overtreft handmatig tekenen door de mogelijkheid om sneller, nauwkeuriger en flexibeler te ontwerpen. Het biedt tools om 2D- en 3D-modellen te maken, te bewerken en te visualiseren, waardoor complexe ontwerpen kunnen worden gemaakt en aangepast zonder de beperkingen van fysieke materialen. Bovendien maakt de software eenvoudige iteraties en samenwerking mogelijk.

Wie gebruikt CAD software?

CAD software wordt gebruikt door ontwerpers, ingenieurs, architecten, productontwikkelaars, kunstenaars, technici en professionals in verschillende sectoren, waaronder architectuur, werktuigbouwkunde, elektronica, industriële vormgeving en meer.

Hoe wordt de software gebruikt?

CAD software wordt gebruikt om digitale ontwerpen te maken, bewerken en visualiseren. Gebruikers kunnen geometrische vormen tekenen, dimensies toevoegen, materialen toewijzen, bewegingen simuleren en prototypes maken.

Kan CAD-software worden geïntegreerd met andere bedrijfssystemen?

Ja, veel CAD software kan worden geïntegreerd met andere systemen, zoals productiebeheer, databeheer, simulatie- en analysehulpmiddelen om een naadloze workflow mogelijk te maken. Ook is het mogelijk om SpaceClaim te koppelen met calculatiesoftware

Welke vaardigheden zijn vereist om CAD software te gebruiken?

Het gebruik van CAD software vereist basiscomputervaardigheden en bekendheid met de specifieke CAD interface. Het is nuttig om inzicht te hebben in geometrie, schaal, materialen en ontwerpconcepten. Specifieke training in de software en oefening in het modelleren zijn ook belangrijk. Via AESC kun je trainingen en een E-learning volgen op het gebied van CAD.