Wat is CAD? Ontdek hoe je door CAD-software meer concurrerend kunt worden

PUBLISH DATE

April 03, 2020

POST AUTHOR

Alles wat gemaakt wordt, moet eerst ontworpen worden. Dat gebeurt met technische tekeningen en daarvoor wordt CAD-software gebruikt. In deze blog leggen we je uit wat CAD is, wat het betekent en hoe het jouw bedrijf kan helpen om meer concurrerend te worden.

 

Wat is CAD-software?

De betekenis van ‘CAD’ is officieel ‘Computer-Aided Design’, ofwel ‘het maken van tekeningen en ontwerpen met de computer’. Niks nieuws onder de zon, want de eerste CAD-software dateert al van 1982! Toen gebeurde alles nog in 2D, maar tegenwoordig is 2½D en vooral 3D gebruikelijk.

Waarvoor gebruik je een CAD-programma?

Onder ontwerpers en engineers is CAD volledig ingeburgerd. Vrijwel allemaal hebben ze een CAD-programma om hun creativiteit om te zetten in een realistisch ontwerp. Met CAD kunnen ze tekenen en dit omzetten naar een gedetailleerd 3D-model.

Er zijn talloze toepassingen in verschillende vakgebieden. CAD-programma’s worden gebruikt in de architectuur, bouwkunde, stedenbouw, werktuigbouwkunde, industrieel ontwerp, archeologie, elektrotechniek, civiele techniek en bij het ontwerpen van animatiefilms. 

 

 

 

Bron: 3DNatives.com

Wat doet een CAD-engineer?

De exacte invulling verschilt per functie, maar een CAD-engineer is sowieso een creatieve beelddenker. Een ontwerper die in staat is om product ideeën vast te leggen in een CAD-programma.

Een CAD-engineer maakt technische berekeningen en coördinatietekeningen. De CAD-engineer is een technische vakman die ook over communicatieve vaardigheden moet beschikken.

Tijdens de productie bewaakt hij het proces én de planning. Ook zorgt hij voor gedetailleerde instructies zodat productie exact is afgestemd op het ontwerp. CAD-engineers zijn doorgaans gedreven professionals die altijd alert zijn op verbetermogelijkheden. Een uitdagende functie met impact.

Wat is CAD-CAM?

Met een CAD-CAM systeem gaan ontwerp en productie hand in hand. ‘CAM’ staat namelijk voor ‘Computer-Aided Manufacturing’ en die software is afgestemd op het werken met CAD-bestanden.

Ontwerpen kunnen eenvoudig worden geïmporteerd als vertrekpunt voor productie. CAD-CAM wordt vaak in combinatie gebruikt, bijvoorbeeld in de maakindustrie waar automatisering troef is. CAD-CAM is ideaal voor serieproductie, maar leent zich ook voor enkelstuks.

Wat zijn de voordelen van een CAD-CAM
systeem?

CAD-CAM maakt processen beheersbaar en efficiënt. Een CAD-CAM systeem biedt volop voordelen, zoals:

  • Minder fouten in de programmering van machines.
  • Processtappen worden volgens een vaste volgorde uitgevoerd.
  • Processen kunnen worden gereproduceerd.
  • Processen kunnen eenvoudig worden aangepast.
  • Meer mogelijkheden tot maatwerk richting klant.

Waarom wordt CAD-software steeds
belangrijker?

Internet heeft de wereldeconomie veranderd. Digitalisering viert hoogtij en creëert nieuwe kansen. Veel bedrijven ervaren concurrentie uit alle windstreken, want we leven in toenemende mate in een ‘global village’. Met name productiebedrijven moeten alle zeilen bijzetten om concurrerend te blijven. En dus wordt er continu gezocht naar meer efficiency, zonder concessies te doen aan kwaliteit.

Productontwikkeling speelt daarin een cruciale rol. Met goede CAD-CAM software kun je de ontwikkelkosten drukken. CAD-software in 3D is daarbij onmisbaar.

Meer wendbaarheid door CAD-software

Wil je meer weten over procesverbetering en de rol van software daarin? Bij AESC is dat dagelijkse kost.

Als specialist in CAD-CAM realiseren we softwareoplossingen die zichzelf terugverdienen. We kennen de maakindustrie en weten hoe belangrijk wendbaarheid is. Daarom blijven we onze software ontwikkelen, zodat onze klanten up-to-date en slagvaardig blijven.

Nieuwsgierig? Maak dan kennis met SpaceClaim, onze eigen 3D CAD-software. Een innovatief tekenprogramma met groot gebruikersgemak.

Kennismaken met CAD?

Het moge duidelijk zijn: CAD-software biedt toegevoegde waarde bij digitaal ontwerpen. De technische mogelijkheden zijn grenzeloos en ook qua software is de keuze groot. Met het juiste CAD-programma hoef je geen expert te zijn en kun je snel aan de slag.

Benieuwd welke het oplossing het beste bij je past? Informeer jezelf goed. Doe research of volg onze blog.

Interesse in een sneak preview? Dat kan ook! Vraag een gratis proefversie aan en ervaar de mogelijkheden.