CAM software

CAM staat voor Computer Aided Manufacturing. Dit betekent in het Nederlands ‘computerondersteunde productie’. CAM-software is een softwareproduct dat het mogelijk maakt om goederen of producten te maken met behulp van de computer. Een CAM systeem helpt je met het automatiseren van het productieproces.

AESC heeft twee soorten CAM softwarepakketten in het assortiment.

Wat is een CAM programma?

Zoals we hierboven al hebben benoemd staat CAM voor Computer Aided Manufacturing. Het is een softwaretoepassing die wordt gebruikt om het productieproces te automatiseren en te stroomlijnen.

Een CAM-programma genereert automatisch instructies voor machines en gereedschappen op basis van een 3D-model of CAD-ontwerp. Het programma maakt gebruik van algoritmen om de meest efficiënte bewerkingsvolgorde te bepalen en om de beweging van gereedschappen en werkstukken te optimaliseren.

Wil je nog meer weten over CAM? Lees dan onze blog ‘wat is CAM’.

Wat is het verschil tussen CAD en CAM-software?

CAD en CAM zijn twee verschillende soorten softwaretoepassingen die worden gebruikt in de productie-industrie, maar ze hebben ieder hun eigen functie.

CAD software wordt gebruikt om 2D- en 3D-modellen te maken, terwijl CAM-software wordt gebruikt om deze modellen te gebruiken om het productieproces te automatiseren en te optimaliseren. CAD en CAM worden vaak samen gebruikt om het ontwerp- en productieproces van producten te stroomlijnen en te verbeteren.

Wil je nog meer weten over het verschil tussen beide? Lees dan onze blog ‘verschil tussen CAD en CAM

Wat maakt Computer-Aided Manufacturing software (CAM) zo waardevol?

CAM is waardevol om diverse redenen. Hieronder staan enkele belangrijke voordelen van CAM-software:

  • Efficiëntie: CAM-software maakt het mogelijk om het productieproces te automatiseren en te versnellen. Dit zorgt voor een hogere efficiëntie in de productie en vermindert het aantal menselijke fouten dat kan optreden bij handmatige productieprocessen.
  • Nauwkeurigheid: De software maakt gebruik van geavanceerde algoritmen om de beweging van gereedschappen en werkstukken te optimaliseren. Dit leidt tot hogere nauwkeurigheid en precisie in het productieproces, wat resulteert in betere kwaliteit van de producten.
  • Kostenbesparing: Door het gebruik van een CAM pakket kan het productieproces worden geoptimaliseerd en versneld, waardoor de productiviteit en doorvoersnelheid van de fabriek worden verhoogd. Dit kan uiteindelijk leiden tot kostenbesparingen in termen van arbeid, materialen en energie.
  • Flexibiliteit: CAM-software maakt het gemakkelijker om snel te reageren op veranderingen in de productievereisten en ontwerpvereisten. Het is gemakkelijker om snel wijzigingen aan te brengen in CAD-ontwerpen en deze wijzigingen door te voeren in de CAM-software om de productieprocessen aan te passen.
  • Innovatie: CAM-software ondersteunt productietechnologieën zoals 3D-printen, laserbewerking en waterstraalsnijden.

Verschillende CAM programma’s van AESC

AESC heeft twee verschillende CAM softwareprogramma’s in het assortiment: Libelulla en AutoPOL.

Libelulla

Libelulla is een CAD/CAM software voor de plaatbewerking industrie. Het is de beste en meest gebruiksvriendelijke software voor de gehele plaatverwerkingscyclus.

AutoPOL

AutoPOL CAM-software voor plaatwerk is een geavanceerd 3D-systeem waarmee bijna elke kantbank offline geprogrammeerd kan worden en 3D CAD-bestanden uitgeslagen kunnen worden. Het concept is gebaseerd op twee hoofdpakketten, namelijk buigsimulatie en ontvouwen.

Meer weten over CAM-software?

Wil je graag meer weten over CAM-software? Neem dan gerust contact met ons op. AESC is dé expert op het gebied van CAD en CAM-software. Wij kunnen je vragen beantwoorden of je van advies voorzien.

De software uitproberen? Dat is mogelijk bij AESC! Vraag een gratis proefversie van Libelulla of AutoPOL aan via onze website.

FAQ (Frequently Asked Questions) over CAM-software

Welke soorten CAM-software zijn er?

Er zijn verschillende soorten CAM-software beschikbaar, zoals freesmachinesoftware, buislasermachinesoftware, waterstraalmachinesoftware, plasmasnijdersoftware, enzovoort.

Elke software is gespecialiseerd in het optimaliseren van de productieprocessen voor een specifieke machine of technologie.

Wat zijn de voordelen van CAM-software?

Het biedt diverse voordelen, zoals het automatiseren van productieprocessen, het verbeteren van de nauwkeurigheid van producten, het verminderen van fouten, het verminderen van de doorlooptijd en het besparen van kosten.

Hoe wordt de software gebruikt?

Om CAM-software te gebruiken, moet je eerst een ontwerp of model maken in een CAD-software. Vervolgens kan de software worden gebruikt om gereedschapspaden te genereren en om de snijparameters te bepalen. De instructies kunnen dan worden verzonden naar de machine om het productieproces te automatiseren.

Welke vaardigheden zijn vereist om CAM-software te gebruiken?

Om CAM-software te kunnen gebruiken, zijn vaardigheden op het gebied van CAD-ontwerp en technische kennis van productieprocessen nodig. Ervaring met de specifieke CAM-software is ook vereist om de software effectief te kunnen gebruiken. Als je nog geen ervaring hebt met CAM, dan bieden we trainingen aan om snel aan de start te kunnen.

Kan CAM-software worden geïntegreerd met andere bedrijfssystemen?

Ja, CAM-software kan worden geïntegreerd met andere bedrijfssystemen, zoals ERP-systemen (Enterprise Resource Planning) en PLM-systemen (Product Lifecycle Management), om het productieproces te stroomlijnen en de efficiëntie van een bedrijf te verbeteren.