Wat is CAM?

PUBLISH DATE

November 30, 2021

POST AUTHOR

Ben je als bedrijf van plan om zelf je machineonderdelen te produceren en wil je alles onder één dak hebben? Goed plan. Heb je daarvoor al gedacht aan CAM-software? Of aan een CAD-CAM-systeem? Waarschijnlijk gaan er nu allemaal vragen door je hoofd: wat is CAM? Waar staat CAM voor? Wat kun je met CAM-software? Wat zijn de voordelen? Wij leggen het je allemaal uit!

 

Waar staat CAM voor?

CAM staat voor Computer Aided Manufacturing. CAM is dus software. Deze software maakt het mogelijk om producten te produceren via de computer. Met CAM-software ben je eigenlijk bezig met het automatiseren van je productieproces. Met name planning, beheer en controle van productieactiviteiten. CAM wordt ook wel computergestuurde fabricage genoemd. Want de software verwerkt het ontwerp van je product en zet het productieproces in gang. En voilà, binnen no time heb jij het product in handen!

CAM gaat eigenlijk hand in hand met CAD. Deze twee samen worden ook wel het CAD-CAM-systeem genoemd. CAD staat voor Computer-Aided Design, oftewel: het maken van tekeningen en ontwerpen met de computer. Bij een CAD-CAM-systeem komen ontwerp en productie dus samen. De ontwerpen kunnen eenvoudig worden geïmporteerd naar de software en staan zo klaar voor productie.

Door de vele functionaliteiten en het gemak wordt CAM-software steeds vaker gebruikt in sectoren als industrieel ontwerp, elektrische engineering, architectuur, wetenschap, bouwkunde en archeologie. Dus wat is CAM? Kort gezegd: met CAM-software maak je via je computer producten.

Waarom is CAM-software belangrijk?

Bedrijven zijn continu in ontwikkeling, en het jouwe waarschijnlijk ook. Niet alleen op het gebied van medewerkers, maar ook het productieproces wordt iedere keer vernieuwd. En toen was daar de CAM-software. CAM is belangrijk omdat de software het productieproces kan aansturen en automatiseren. Het bespaart tijd en er is weinig technische kennis voor nodig.

Met name productiebedrijven moeten alle zeilen bijzetten om concurrerend te blijven. En dus wordt er continu gezocht naar meer efficiency, zonder concessies te doen aan kwaliteit. CAM-software is dus belangrijk voor je bedrijf: het stelt je in staat te blijven vernieuwen en ontwikkelen.

Waarvoor wordt een CAM-softwareprogramma gebruikt?

Nu je het antwoord op de vraag wat is CAM? weet, wil je waarschijnlijk ook weten waar de software voor wordt gebruikt. CAM wordt dus gebruikt om het productieproces uit handen te nemen en te automatiseren. CAM-software doorloopt een aantal fases. Allereerst doet de software een procesplanning. Deze bestaat uit een productieplanning, kostenanalyse en de aanschaf van gereedschappen en grondstoffen.

Vervolgens wordt de bewerking van de onderdelen uitgevoerd. Het programmeren van de numerieke besturing wordt hierbij vastgesteld. Hierbij worden gereedschappen bestuurd met behulp van coördinaten. Het produceren kan beginnen! Als laatste wordt er nog een kwaliteitscontrole gedaan.

Wat is een CAM-programmeur?

On to the next, je weet nu wat is CAM en waarvoor CAM wordt gebruikt. Laten we het ook kort hebben over een CAM-programmeur. Een CAM-programmeur, of CAM-engineer, is degene die de CAM-software in je bedrijf implementeert en gebruikt. Het doel van een programmeur is om te zorgen dat het proces geautomatiseerd wordt met behulp van software. Een programmeur begint met het bepalen de productiestrategie. In deze strategie wordt bepaald hoeveel producten er tegelijk worden geproduceerd.

Maar ook het programmeren van de nieuwste machines en het verifiëren van het resultaat horen bij de taken van de programmeur. Daarnaast is een engineer verantwoordelijk voor het doorvoeren van procesverbetering. Hierbij is het doel een proces te creëren dat volledig geautomatiseerd kan draaien.

Wat is CAD-CAM en wat zijn de voordelen hiervan?

CAD-CAM-systemen worden veel toegepast bij bedrijven die machineonderdelen ontwerpen en bewerken. Denk bijvoorbeeld aan machinefabrieken. Een CAD-CAM-systeem gebruiken heeft vele voordelen:

  • Productie van zowel grote series als enkele producten
  • Minder fouten in de programmering van machines
  • Processtappen worden volgens een vaste volgorde uitgevoerd
  • Processen kunnen worden gereproduceerd
  • Processen kunnen eenvoudig worden aangepast
  • Meer mogelijkheden tot maatwerk richting klant

Wat is ci+ CAM-module?

We zijn er nog niet! Want naast CAM en CAD-CAM heb je ook nog een ci+ CAM module. Wat is een CAM-module? De ci+ CAM module staat voor conditional access module. Deze module is verreweg de meest gebruikte uitbreidingsmodule voor plaatsing in de common interface. De common interface is een uitbreiding op de CAM-software.

Meer weten over CAM?

Dus wat is CAM? CAM-software automatiseert het productieproces. De technische mogelijkheden zijn grenzeloos en ook qua software is de keuze groot. Met het juiste CAM-programma hoef je geen expert te zijn en kun je snel aan de slag.

Benieuwd welke software het beste bij jouw bedrijf past? Neem contact op, we vertellen je er graag alles over!

Neem contact met ons op

HelpDesk

073-6894873

Mail ons

support@aesc.nl