Wat is AutoCAD?

PUBLISH DATE

August 19, 2021

POST AUTHOR

Misschien heb je wel eens van het programma gehoord, maar AutoCAD, wat is dat eigenlijk? En waar gebruik je het voor? In dit artikel zoomen we in op het wat, het waarom en mogelijke alternatieven van deze zogenaamde CAD software.

CAD staat voor Computer Aided Design, en is een verzamelterm voor programma’s waarmee je constructies en apparaten kunt ontwerpen met behulp van je computer. Dat klinkt misschien nog wat breed, maar in feite is het een tekenprogramma waarmee je uitgebreide 2D- en 3D-schetsen en tekeningen kunt maken. Bijvoorbeeld van nieuwe producten.

AutoCAD is ontwikkeld door het Amerikaanse Autodesk. Het bedrijf heeft de software oorspronkelijk ontwikkeld voor het Amerikaanse Ministerie van Defensie. Het ministerie wilde met het programma technische tekeningen maken. In 1982 kwam het programma op de particuliere markt, waardoor technische bedrijven het programma ook konden gaan gebruiken.

Het is een bekend kenmerk van tekensoftware voor de technische markt dat het vaak wordt aangepast. Dat is voor AutoCAD niet anders. Het programma wordt continue geüpdatet zodat het relevant blijft voor de markt.

Wanneer gebruik je AutoCAD?

Nu weet je wat AutoCAD is, vertellen we je waar je het dan precies voor kunt gebruiken. Wat is AutoCAD’s meest bekende toepassing? Eigenlijk wordt het programma voor heel diverse technische doeleinden gebruikt. AutoCAD is populair binnen verschillende technische vakgebieden. Denk bijvoorbeeld aan:

  • Architectuur
  • Bouwkunde
  • Ruimtelijke ordening
  • Landmeetkunde
  • Werktuigbouwkunde

Dit zijn slechts een paar voorbeelden van vakgebieden die het AutoCAD programma kunnen gebruiken.

Verschillende toolsets voor AutoCAD

De toepassingen van het programma verschillen natuurlijk per vakgebied: een architect maakt hele andere technische tekeningen dan een werktuigbouwkundige. Binnen het programma zijn er daarom specifieke pakketten beschikbaar die interessant zijn voor verschillende beroepsgroepen.

Zo is het bijvoorbeeld mogelijk om met het programma uitgebreide elektrische schema’s te ontwerpen. Hiermee kun je de kans op verkeerd gelegde kabels verkleinen en heb je een duidelijk overzicht van het werk dat er moet gebeuren.

Voor architecten is er bijvoorbeeld een speciale toolset ontwikkeld die hen helpt met het tekenen en ontwerpen van bouwkundige ontwerpen. Op deze manier is het mogelijk om bijvoorbeeld bewegende objecten, zoals deuren en ramen, mee te nemen in het ontwerpen.

Dit zijn slechts twee voorbeelden van de verschillende soorten ontwerpen die je kunt maken met de software. We hebben alle beschikbare toolsets even op een rijtje gezet:

  • Architecture
  • Electrical
  • Mechanical
  • Plant-3D
  • MEP
  • Rasterdesign
  • Civil-3D
  • Advance Steel

Handig: AutoCAD ondersteunt twee soorten bestandformaten:

DWG staat voor DraWinG en is een vector-georiënteerd bestandsformaat. Deze bestandsformaten zijn geoptimaliseerd voor grafische vormgeving, dus dat is een logische combinatie. Met deze bestanden kun je zogenaamde vectorafbeeldingen maken: afbeeldingen die zijn opgebouwd uit eenvoudige meetkundige objecten. Het resultaat is een afbeelding die je bijna oneindig kunt vergroten of verkleinen, zonder aan kwaliteit in te leveren.

Wil je tekeningen uit AutoCAD uitwisselen met een ander CAD-programma? Dat kan met een DXF-bestand. Dit staat voor Drawing Exchange Format en is net zoals DWG een vector-georiënteerd bestandsformaat. Het is wat kleiner van formaat en daardoor makkelijker te delen.

Wat is het verschil tussen AutoCAD LT en AutoCAD Light?

Er is meer dan een versie van AutoCAD op de markt. Het lijkt erop alsof er nog twee andere versies van de software te koop zijn: AutoCAD LT en AutoCAD Light. Dat is echter een beetje gezichtsbedrog. AutoCAD LT is een goedkopere versie van het oorspronkelijke programma en is te koop sinds 1993. LT staat in dit geval voor Low Technology. Daarmee geeft de organisatie aan dat het gaat om een eenvoudigere versie van het basisprogramma. In de praktijk betekent dat er een paar mogelijkheden missen die de volledige versie wel heeft, en dat gebruikers niet over alle scripttalen kunnen beschikken. En wat is AutoCAD Light dan? Dat is niets meer dan een andere naam voor AutoCAD LT.

Wat is het verschil tussen AutoCAD en Spaceclaim?

Net zoals AutoCAD is Spaceclaim ook een CAD-programma waarmee je 2D- en 3D-tekeningen kunt maken op de computer. Hoewel er een hoop overeenkomsten tussen de twee CAD-programma’s zijn, zijn er ook grote verschillen tussen de twee software programma’s. De belangrijkste verschillen zijn:

  • Autocad oriënteert zich met zijn software voornamelijk op 2D tekeningen. Terwijl SpaceClaim zich met name focust op 3D tekeningen.
  • Een ander groot verschil tussen beide CAD-software zit hem in de aanschafprijs: waar je voor AutoCAD een maandelijks abonnement moet afsluiten, waarbij de goedkoopste optie 291 dollar per maand is. Bij SpaceClaim is het mogelijk om voor een eenmalig bedrag de software aan te schaffen. De goedkoopste variant is 3190 dollar.

Wat is AutoCAD ’s grote voordeel? Het grote voordeel van AutoCAD is de eenvoud van het gebruik van het programma. Daarnaast is de AutoCAD community vele malen groter als die van SpaceClaim.

Het grote voordeel bij het gebruik van SpaceClaim zijn de uitgebreidere toepassingsmogelijkheden. Waar AutoCAD en SpaceClaim op het gebied van 2D op een gelijk niveau zitten, is SpaceClaim AutoCAD op het gebied van 3D al ver voorbij.

In de praktijk zorgt dit er vaak voor dat AutoCAD wordt gebruikt wanneer iemand een beginner is op het gebied van CAD-software door de eenvoud van het gebruik, maar dat de specialisten meer gebruik maken van SpaceClaim doordat deze op het gebied van 3D vele malen verder is dan AutoCAD.

Interesse in SpaceClaim? Vraag een proefversie aan

Heb je interesse in Spaceclaim en wil je de abonnementsstructuur van AutoCAD vermijden? Vraag dan online een gratis proefversie aan!

Bij aanvullende vragen over AutoCAD of andere software kun je altijd contact opnemen met één van onze medewerkers.

Neem contact met ons op

HelpDesk

073-6894873

Mail ons

support@aesc.nl