DWG bestand: wat is het en wat kun je ermee?

PUBLISH DATE

May 17, 2021

POST AUTHOR

Wat is een DWG bestand?

‘DWG’ staat voor ‘DraWinG’ ofwel tekenen/ontwerpen. DWG is een manier om technische tekeningen integraal op te slaan. Wereldwijd wordt het DWG format veel gebruikt door ontwerpers en ingenieurs.

DWG extension

DWG bestanden zijn herkenbaar aan de extensie .dwg. Die bestandsindeling is ontworpen door AutoDesk, de ontwikkelaar van het populaire tekenprogramma AutoCAD. De DWG extension bestaat al sinds 1982 en wordt nog altijd doorontwikkeld.

Welke informatie bevat een DWG bestand?

Een DWG bestand slaat alle data van een ontwerp op. Denk aan het ontwerp zelf, geometrische gegevens, kaarten en foto’s, maar ook aan de metadata die bij het DWG bestand horen. Van 2D tot 3D en van vectortekening tot oppervlaktemodel: in een DWG file worden alle gegevens feilloos vastgelegd. Die veelzijdigheid verhoogt de gebruiksmogelijkheden.

Spaceclaim - Bracket infill                                STL Surface - Reverse engineering

DWG bestand openen met Windows

Het DWG format is ontwikkeld als AutoCAD bestand, maar kan ook met tal van andere programma’s geopend worden, zoals SpaceClaim (tip: je kunt SpaceClaim 30 dagen gratis uitproberen). Wil je een DWG bestand openen binnen Windows? Maak dan bijvoorbeeld gebruik van Microsoft Visio. Een DWG file openen gaat daarmee als volgt:

  • Klik achtereenvolgens op Bestand > Openen > Bladeren.
  • Open de lijst met ‘Alle Visio-bestanden’ (naast ‘Bestandsnaam’).
  • Zoek het gewenste ontwerp en open het DWG bestand door te klikken.

Let op: met bovenstaande methode open je een DWG tekening zonder de juiste schaal. Voor enkel het inzien van een ontwerp hoeft dat geen probleem te zijn, maar als je het DWG bestand ook wilt bewerken dan kun je beter kiezen voor eerst importeren en dan openen. Dan krijg je namelijk het originele DWG bestand te zien, inclusief de correcte schaalgrootte.

DWG bestand openen met Mac

Werk je met een Mac? Ook dan zijn er verschillende apps die je kunt gebruiken om een DWG file te openen. eDrawer Viewings is een aanrader voor wie niet over professionele software beschikt, zoals AutoCAD of SpaceClaim. Als je al passende software heb, kun je een DWG bestand eenvoudig openen door dubbelklikken. Moet de software nog worden ingesteld, doorloop dan de volgende stappen:

  • Selecteer het DWG bestand, open het bestandsmenu en kies ‘Informatie’.
  • Selecteer achtereenvolgens ‘Openen met’, ‘eDrawer Viewings’ en ‘Wijzigen voor iedereen’ (vanzelfsprekend kun je hier ook ‘SpaceClaim’ selecteren, als je daarover beschikt).

Na ‘Doorgaan’ wordt de wijziging doorgevoerd voor alle bestanden met een DWG extension. De volgende keer als je een .dwg wil openen, dan kiest hij automatisch het juiste programma.

DWG bestanden aanmaken

Er zijn vele softwareprogramma’s die met het DWG format overweg kunnen. Een DWG bestand aanmaken is dan ook eenvoudig. Binnen SpaceClaim kun je een nieuw ontwerp genereren en opslaan als DWG bestand.

Bouw je verder op een bestaand ontwerp? Ook het importeren van een DWG bestand is een kwestie van klikken (via ‘File Menu’ > ‘Open’). Het handige van SpaceClaim is dat je vervolgens alle ontwerpvrijheid krijgt. Zo kun je een 2D-tekening bijvoorbeeld makkelijk omzetten naar een 3D-model.

Structure cross section - Bracket lattice

Hoe kun je DWG files overzetten?

Van AutoCAD tot Acrobat en van PowerPoint tot SolidWorks: SpaceClaim werkt naadloos samen met een lange lijst tekenprogramma’s. Het inladen, bewerken en weer overzetten van CAD-bestanden als DWG files gaat gemakkelijk.

Waar kun je DWG formats voor gebruiken?

Zoals gezegd is een DWG bestand heel gebruikelijk onder ontwerpers, tekenaars en andere vakspecialisten. Een greep uit de vele toepassingen van DWG files:

  • het exporteren van 2D werktekeningen;
  • het delen van een origineel ontwerp;
  • het opslaan van plaatwerk uitslagen;
  • het renderen van een ontwerp in 3D;
  • het meten van een ontwerp.

Let op: als je een DWG bestand deelt, stuur je alle data mee. Soms is dat niet wenselijk, denk bijvoorbeeld aan een architect die zijn ontwerp wil beschermen. In dat geval is het wellicht beter om een DWG bestand eerst om te zetten in een DXF bestand.

Meer weten over DWG bestanden?

Volg onze blog voor meer informatie, tips en adviezen over handige software voor de maakindustrie. Van 3D rendering tot animaties met impact: we vertellen graag over onze oplossingen. Wil je meer weten over SpaceClaim of heb je een andere vraag? Neem gerust contact met ons op.