Libellula: Dít kun je ermee

PUBLISH DATE

April 03, 2020

POST AUTHOR

Plaatwerk is maatwerk. Dat geldt voor zowel producten als processen. Verandering is daarbij een constante, want zonder innovatie geen
concurrentiekracht.

Industrie 4.0 is de nieuwe norm in de plaatverwerkingsindustrie. Processen worden doorlopend geoptimaliseerd en dat kan alleen met software die aansluit op de hele plaatverwerkingscyclus.

En daar verschijnt Libellula ten tonele: CAM nesting software voor plaatbewerking. De mogelijkheden zijn groot en dat roept nogal eens vragen op. Daarom hierbij de stoomcursus ‘Ontdek de mogelijkheden van Libellula software’.

 

Wat is Libellula Software?

First things first: waar hebben we het over?

Libellula Software is ontwikkeld als integrale oplossing voor het beheer van metaalbewerking. Het bedrijf Libellula bestaat ruim 30 jaar en levert software voor de ruimtevaart, automotive, scheepsbouw, medische industrie, machinebouw en dus ook de metaalbewerking.

Het hoofdkantoor is gevestigd in Italië. Samen met partners, waaronder AESC, worden er wereldwijd zo’n 17.000 klanten bediend.

Genoeg over de context. Wat kun je ermee?

Libellula CAD/CAM nesting software

Voor snijden en nesten heeft Libellula drie tools ontwikkeld:

 1. Libellula.WIZARD nesting software onderscheidt zich door gebruiksvriendelijkheid. Deze CAM-software brengt nesting terug tot een eenvoudig vierstappenplan. Ideaal voor het snel en doeltreffend programmeren van plaatwerkmachines met waterjet, plasma en oxyfuel.
 2. Libellula.CUT nesting software kan met recht hightech genoemd worden. Deze CAM-software is het resultaat van jarenlang onderzoek en dat merk je. De veelzijdigheid is groot, zonder concessies te doen aan effectiviteit. Het gamma aan mogelijkheden omvat lasersnijden, autogeen snijden, watersnijden en ponsen. Kortom: geschikt voor ieder type snijmachine.
 3. Libellula NeXting nesting software is bij uitstek innovatief. Kenmerkend voor deze CAM-software is het gebruik van slimme algoritmen die zorgen voor een optimale positionering van onderdelen. De voordelen daarvan zijn substantieel: gemiddeld 20% betere resultaten én minder afval.

Productiemanagement

Libellula zorgt voor eenvoud in complexiteit: één oplossing voor het complete productieproces.

Bovendien kan de Libellula CAM-software worden uitgebreid een aantal modules gericht op efficiënt productiemanagement:

 • Mod.ORDER: ordermanagement. De snijsoftware Mod.ORDER monitort het productiebeheer realtime. Altijd toezicht zonder risico op menselijke fouten, een goede basis voor een ‘intelligente’ planning. Mod.ORDER sluit perfect aan op Libellula.CUT.

 

 • Mod.STORAGE: voorraadmanagement. Met Mod.STORAGE heb je altijd een actueel inzicht in de beschikbare bedrijfsvoorraden, grondstoffen, gebruikte platen en afval. Traceerbare materialen onder alle omstandigheden. Mod.STORAGE werkt name goed samen met Libellula.CUT.

 

 • Libellula.STOCKER: geautomatiseerd
  magazijn
  . Met Libellula.STOCKER worden plaatwerkmachines geladen en ontladen. Het systeem stemt de orderwachtrij af op het materiaal dat al in behandeling is. Laden en ontladen van platen gaat automatisch. De achterliggende database bevat de locatie van alle platen in het magazijn. Werkplaats en productieplanning zijn altijd up-to-date. Libellula.STOCKER deelt data met mod.STORAGE.

 

 • Optia: cameraherkenning restafval. Een slimme webcam registreert plaatafval en zet dit om in een virtuele 2D-weergave. De geometrische vorm van de plaat wordt herkend en opgeslagen voor nesting of voorraadbeheer. Optia digitaliseert afval en is geschikt voor iedere werkplaats. Optia is verbonden met Libellula.WIZARD.

 

 • Mod.BEVEL: schuinsnijden. Met Mod.BEVEL haal je het maximale uit snijmachines met een schuine kop. Multifunctioneel, snel en de mogelijkheid tot het tonen van een preview in 3D. Mod.BEVEL integreert volledig met Libellula.CUT en Libellula.CAD software.

 

 • Mod.BRIDGE: koppeling ERP en CAM.
  Mod.BRIDGE zorgt voor betrouwbare gegevensuitwisseling tussen een ERP-systeem en Libellula CAM-software. Van iconen en klantorders tot nestinstructies en productierapportages: data wordt naar behoefte gedeeld en dat is tweerichtingsverkeer. Mod.BRIDGE communiceert door middel van XML-bestanden en kan uit de voeten met verschillende varianten van Libellula CAM-software.

 

Calculeren met Libellula.BUDGET

Inzicht in productiekosten is van fundamenteel belang. Met Libellula.Budget is een gedetailleerde offerte van ieder plaatdeel zo gemaakt.

Basiskennis over CAD-CAM volstaat, inzicht in bedrijfsspecifieke processen is uiteraard wel nodig.

Buislaseren met Libellula.Tube

Snel en geschikt voor alle merken lasers. Libellula.Tube importeert 3D-modellen, ook als die met CAD-software van derden gemaakt zijn.

Op basis daarvan worden onder meer het buisontwerp en de configuratie van snijpatronen geprogrammeerd.

Van automatisch nesten tot 3D-simulatie: er zijn volop mogelijkheden.

Proefversie Libellula

Industrie 4.0 vraagt om innovatieve oplossingen. De Libellula CAM-software biedt daarvoor verschillende mogelijkheden.

Het Libellula-universum is een brede waaier met uiteenlopende tools en bijbehorende functionaliteiten.

Hoe nuttig een bepaald softwareproduct is, hangt uiteraard af van de bedrijfssituatie. Plaatwerk is vakwerk en dat geldt net zo goed voor de software die de processen aanstuurt.

In dit artikel hebben we de mogelijkheden in vogelvlucht verkend. Wil je meer weten? Lees verder op ons blog of neem direct contact op.

Is het tijd voor actie? Bestel dan direct een Libellula proefversie.

Neem contact met ons op

HelpDesk

073-6894873

Mail ons

support@aesc.nl