Op zoek naar een heldere omschrijving van wat PDM is? En waar je het voor kunt gebruiken? In veel bedrijven is professionele PDM software tegenwoordig simpelweg onmisbaar. En
Wij vertellen je daarom in deze blog alles wat je moet weten rondom PDM.
Wat is PDM?
Ieder product is het resultaat van een groot aantal productgegevens, afkomstig uit verschillende bronnen en verschillende systemen. PDM software helpt om al die gegevens integraal te beheren.
De afkorting PDM betekent Product Data Management en die naam dekt de lading.
Een modern PDM systeem bundelt zowel product- als procesdata gedurende de hele levenscyclus. Van prototype tot end-of-life.
Wat is een PDM systeem?
Een Product Data Management systeem (PDM systeem) zorgt ervoor dat alle gegevens vanaf het idee tot aan het eindproduct gebundeld worden. Dit vermindert de kans op mogelijke overschrijvingen of verwarring in de benaming van bestanden, waardoor je je kunt blijven richten op waar je goed in bent.
Waarom is een PDM systeem nodig?
Producten worden complexer, concurrentie wordt groter en de ontwikkeltijden worden steeds korter.
Tegen de achtergrond van toenemende digitalisering biedt een PDM systeem steeds meer toegevoegde waarde.
Aanvankelijk voornamelijk voor de hightech industrie, waar op basis van klantspecificaties ontworpen en gebouwd wordt. Denk bijvoorbeeld aan vliegtuigen en hoogwaardige elektronica. Inmiddels heeft Product Data Management ook entree gemaakt over de volle breedte van de maakindustrie. Data is immers overal en dat neemt in omvang alleen maar toe.
Voor veel bedrijven is een PDM systeem dan ook een onmisbare schakel in de continue strijd om concurrerend te blijven.
Wat doet PDM software?
De kern van een PDM systeem bestaat uit een centrale opslag voor alle productinformatie, van ontwerptekening tot testresultaat en van stuklijst tot klantenbestand. Kenmerkend voor PDM software is het vermogen om verschillende typen data te beheren én te koppelen. Deze data is dankzij PDM veilig en snel te vinden. Daarnaast kan het eenvoudig worden verbeterd, gedeeld worden of hergebruikt.
PDM software wordt veel gebruikt bij ontwikkelafdelingen, maar biedt ook bedrijf breed meerwaarde. PDM is een deel van PLM.
Wil je meer weten over PLM? Lees dan onze blog ‘Wat is PLM?‘.
Voordelen van een PDM systeem
Effectief Product Data Management levert verschillende voordelen op, zoals:
- Inzicht en overzicht. Van het testen van een prototype tot een servicehandleiding voor eindgebruikers: in een PDM systeem is alle relevante productinfo direct toegankelijk.
- Optimaliseren gegevensstromen. Data wordt informatie en dat zorgt voor meer slagkracht in productontwikkeling.
- Optimaliseren gegevensbereik. Alle data slechts één keer invoeren en toegankelijk maken voor betrokkenen.
Hoe werkt een PDM systeem?
In de kern zorgt een PDM systeem ervoor dat documenten, artikelen, projecten, leveranciers, klanten, revisies en processen toegankelijk zijn via één centrale vault (kluis).
PDM software is bij uitstek geschikt om verschillende typen documenten te beheren, denk aan CAD-gegevens, 2D-tekeningen, 3D-tekeningen, stuklijsten, metadata en Office-documenten. Documentbeheer en gegevensbeheer is een van de functionaliteiten van dit soort systemen.
Een PDM systeem beschikt over een aantal handige functionaliteiten, zoals:
- Geautoriseerde toegang. Voor effectief gegevensgebruik is het nodig dat meerdere mensen toegang krijgen tot productdata, maar niet iedereen hoeft dezelfde rechten te hebben. PDM software maakt het eenvoudig om mensen te autoriseren voor het inzien dan wel wijzigen van gegevens.
- Productbeheer. Ieder product is opgebouwd uit losse elementen met eigen functionaliteit. Die structuur wordt in een PDM systeem beheerd.
- Wijzigingsbeheer. Iedere wijziging kan effect hebben op het geheel. Met de functie ‘Wijzigingsbeheer’ blijft het ontwikkelproces overzichtelijk en beheersbaar.
- Versiebeheer. Ieder ontwerp wordt afzonderlijk opgeslagen. Het PDM systeem maakt onderscheid tussen alternatieven en varianten, zodat ontwerpen correct geclassificeerd worden.
- Protocolbeheer. Productontwerp is onderhevig aan protocollen. Voordat een ontwerp in gebruikt wordt genomen, wordt het zorgvuldig getest. Het PDM systeem houdt de status van een bestand bij, denk bijvoorbeeld aan ‘getest’ of ‘geverifieerd’.
Wat is YaPDM?
Ben je benieuwd hoe Product Data Management in de praktijk werkt en wat het voor betekenis kan spelen voor jouw bedrijf?
Maak dan kennis met YaPDM, het PDM systeem van AESC.
YaPDM is speciaal ontwikkeld voor gebruikers uit de maakindustrie en de bouw. YaPDM wordt geïntegreerd met bestaande software, zonder deze te verzwaren. Zo werkt het programma onder meer naadloos samen met bijna alle CAD software, Microsoft Office, Adobe-programma’s én Photoshop. Flexibiliteit is daarbij troef: YaPDM groeit mee met de behoefte van de klant.
Hiernaast draait YaPDM versie onafhankelijk. Dit houdt dat als CAD software of Office software een nieuwe versie uit brengt, dit nooit invloed heeft op de werking van YaPDM.
PDM in het echt meemaken
Benieuwd hoe YaPDM gegevensstromen optimaliseert?
Neem dan contact op voor een vrijblijvende demonstratie.
Wij laten je zien hoe het werkt en wat de meerwaarde voor jouw bedrijf kan zijn.