Wat is nesting software? Wij leggen het je uit

PUBLISH DATE

September 14, 2020

POST AUTHOR

De maakindustrie kent een grote mate van automatisering. Het bewerken van ruwe materialen vraagt doorgaans om veel verschillende handelingen die worden uitgevoerd met verschillende gereedschappen.

Nesting software helpt om de gewenste onderdelen zo optimaal mogelijk te winnen uit plaatwerk. Bijvoorbeeld door eerst alle boorbewegingen uit te voeren en dan de freesbewegingen. Het steeds wisselen van gereedschap wordt zo vermeden.

En dit is slechts één manier waarop nesting software voor efficiency zorgt…

Nesting betekenis

De definitie van ‘nesting’ luidt: ‘In een groter geheel passen’. Daarmee wordt bedoeld dat nesting software een integraal uitgangspunt heeft en rekening houdt met ‘het grote geheel’.

Complete orders worden geanalyseerd op een optimaal gebruik van materialen en machines, gelet op  planning, kosten en andere productie-eisen.

Hoe werkt nesting software?

Nesting software haalt informatie op uit een CAD-programma. Op basis van een algoritme berekent de software vervolgens wat de beste manier is om de gevraagde materialen te realiseren.

Een nesting programma kijkt naar zowel het ruwe materiaal (hoe produceren we de gewenste hoeveelheid met zo min mogelijk afval?) als de bewerkingen (welke gereedschappen hebben we wanneer nodig?). Dat klinkt eenvoudig maar is het niet. Een nesting programma is hoogwaardige software die complexe berekeningen in korte tijd uitvoert.

Dat levert aanzienlijke voordelen op.

nesting nexting

Wat zijn de voordelen van nesting software?

Nesting software heeft op verschillende manieren invloed op het proces.

De belangrijkste voordelen op een rij:

  • Minder stilstand. Set-uptijden worden aanzienlijk verminderd. Door verschillende bewerkingen slim te programmeren wordt er zo min mogelijk van gereedschap en plaatmateriaal gewisseld. Onnodige stilstand wordt zo vermeden.
  • Maximaal materiaalgebruik. Nesting software is in staat om zelf te kiezen hoe plaatmateriaal het beste gebruikt kan worden. Een nesting programma overziet het geheel en stemt de productie hierop af. Daardoor is een opdeelzaag niet meer nodig en blijft er erg weinig restmateriaal over.
  • Minder mankracht. CAD-bestanden kunnen eenvoudig worden geïmporteerd en verwerkt in het nesting programma. CAM-programmeren gaat grotendeels automatisch. Door automatisering gaat werkvoorbereiding dus aanzienlijk sneller.

Nesting software is een vorm van ‘slimme’ technologie. Door automatisering worden technische en logistieke mogelijkheden optimaal benut en dat zorgt voor besparingen in tijd en kosten.

Wat voor soorten nesting programma’s zijn er?

‘Nesting software’ is een verzamelnaam voor verschillende toepassingen. Nesting programma’s zijn er in vele varianten met ieder eigen kwaliteiten.

Speciaal voor de plaatindustrie is Libellula CAD/CAM nesting software ontwikkeld. Plaatwerk kan daarbij integraal en volledig beheerd worden.

Voor snijden en nesten kent Libellula twee tools:

  1. CUT voor lasersnijden, autogeen snijden, watersnijden en ponsen. Ideaal voor ieder type snijmachine en het meest complete pakket. Wordt gekoppeld met ERP/MRP.
  2. WIZARD voor het snel programmeren van plaatwerkmachines met waterjet, plasma en oxyfuel. Heel eenvoudig, heel effectief.

Ook voor ordermanagement, calculatie en buislaseren zijn er passende oplossingen. Lees meer over Libellula op onze website.

de kracht van pdm

Training nesting software

Heb je interesse in nesting software? Weet dan dat je er bij AESC nooit alleen voor staat. Neem gerust contact op voor meer informatie en advies.

Ook na aanschaf van een nesting programma kun je bij ons terecht voor ondersteuning. Wil je de software in korte tijd goed leren kennen? Boek dan een training. Ga aan de slag met eigen CAD-bestanden en ervaar direct de meerwaarde van nesting software. Kleine groepen, grote impact.

Meer weten over nesting software?

In de hightech maakindustrie is de concurrentie groot en gaan de ontwikkelingen razendsnel. Een efficiënt, soepel en flexibel productieproces is nodig om concurrerend te blijven. Nesting software maakt dat mogelijk.

Wij komen graag langs bij jouw bedrijf om samen de mogelijkheden te bekijken. Natuurlijk kunnen we ook een uitgebreide demonstratie geven.

Neem contact op met AESC voor meer informatie over onze innovatieve oplossingen. We geven graag een passend advies om meer rendement uit jouw software en processen te behalen.

Meer weten over procesverbetering in de maakindustrie? Op ons blog geven we geregeld uitleg over achtergronden, actuele ontwikkelingen en nieuwe softwaremogelijkheden.