Welk CAD/CAM pakket moet ik kiezen?

PUBLISH DATE

August 08, 2022

POST AUTHOR

Binnen de CAD/CAM pakketten is er enorm veel keuze, maar welke moet je kiezen? Er zijn veel aanbieders van CAD/CAM software in verschillende prijsklassen. Daarnaast hebben ze ook verschillende functies.

CAM software is beschikbaar in drie verschillende configuraties. In dit artikel gaan we alleen in op volledig geïntegreerde CAD/CAM pakketten. Dit betekent dat het pakket zowel CAD als CAM functionaliteiten heeft.

Voordat je een CAD/CAM pakket kiest, is het handig om eerst te weten wat een CAM pakket is. Daarnaast moet je natuurlijk ook weten wat een CAD pakket is.

 

Wat kun je met een CAD/CAM pakket?

Met een CAD/CAM systeem worden productiebestanden gegenereerd uit ontwerpbestanden.

Het CAD systeem moet rekening houden met de machines die verantwoordelijk zijn voor de productie. Deze machines worden dan weer aangestuurd door het CAM systeem. Zo kan het CAM systeem verschillende CAD bestanden inladen, zoals: DWF, STEP-, SLDPRT of DXF bestanden inladen.

In het CAM systeem worden de opspanningen of posities van producten geordend. Daarna wordt er vastgesteld welke gereedschappen en/of technieken er nodig zijn voor de vormgeving en productie van het uiteindelijke product.

De meeste bedrijven die gebruik maken van een CAD/CAM pakket kunnen zowel grote series van producten produceren, als enkelstuks.

 

Welke branches maken gebruik van CAD/CAM?

Bedrijven die machineonderdelen ontwerpen en produceren maken meestal gebruik van CAD en/of CAM software. Voorbeelden hiervan zijn machinefabrieken, organisaties in de plaatbewerkingsindustrie, maar ook tandartspraktijken.

 

Wat is belangrijk bij het kiezen van een CAD/CAM pakket?

Er zijn meerdere factoren belangrijk, bij het maken van een keuze in een pakket. Zo is het belangrijk om duidelijk in kaart te brengen welk doel je wil bereiken met CAD/CAM.

 

Andere belangrijke factoren bij het maken van een keuze zijn:

  • De kosten.
  • Goede support vanuit de leverancier van het systeem.
  • Gebruiksvriendelijkheid van het systeem.
  • Het besturingssysteem van je computer.
  • Haal ik meer rendement uit mijn machines en productie?
  • Hoe snel heb ik de investering terug verdiend?
  • Kan ik de doorlooptijd verkorten?

Conclusie over CAD/CAM pakket

Het is lastig om aan te geven welk CAD/CAM systeem het meest geschikt is voor je eigen situatie. Dit is namelijk sterk afhankelijk van de toepassing waarvoor je het wil gebruiken. Voor plaatwerk heb je een ander systeem nodig, dan voor het verspanen.

In veel gevallen zijn CAD/CAM systemen gratis uit te proberen. Dit is verstandig om te doen, want hierdoor weet je meteen wat het jou kan opleveren in je eigen specifieke situatie.

Bij AESC is het mogelijk een gratis proefversie aan te vragen van een CAD/CAM pakket. Zo weet je precies of de software aan jouw persoonlijke wensen voldoet!

 

Meer weten over CAD/CAM?

Wil je graag meer weten over CAD of CAM? Dan kan je altijd contact opnemen met AESC. Wij bieden verschillende software aan, SpaceClaim voor CAD, Libellula als CAD/CAM pakket en AutoPOL als CAM.

Daarnaast geven wij ook trainingen in de software. Wil je graag meer over CAD/CAM weten of de trainingen die wij aanbieden? Neem dan gerust contact met ons op.