Wat is een STEP-file?

PUBLISH DATE

January 02, 2024

POST AUTHOR

Betekenis STEP file

De afkorting ‘STEP’ betekent ‘STandard for the Exchange of Product Data’. Het is een bestandsformaat dat wereldwijd veel gebruikt wordt om informatie uit te wisselen tussen verschillende 3D-programma’s. Een .STEP file (of .STP file) is een tekstbestand waarin alle data eenduidig is vastgelegd. De ISO-richtlijn 10303-21 is daarbij leidend.

Waarvoor wordt een STEP file gebruikt?

Wie met 3D-bestanden werkt, weet dat er talloze programma’s zijn om bewerkingen uit te voeren. Het uitwisselen van data tussen verschillende tekenprogramma’s kan tot problemen leiden omdat data niet goed overgedragen wordt. Om dat te voorkomen zijn STEP files ontwikkeld. Een STEP file is betrouwbaar omdat data altijd op dezelfde manier wordt vastgelegd.

Minder data met STEP files

Een ander voordeel zit in de bestandsgrootte. In 3D files zit vaak een heleboel achtergrondinformatie die wel wordt meegestuurd, maar niet gebruikt. Zo hebben veel bedrijven alleen geometrische gegevens nodig en verder niets. Met een STEP file kun je daar rekening mee houden en alleen sturen waar echt behoefte aan is. Omdat er minder data wordt opgeslagen, wordt het bestand ook minder zwaar en daardoor beter hanteerbaar.

Verschillende soorten STP files

Omdat een STP file geen onnodige data meestuurt, is het belangrijk om vooraf goed na te denken over welke data je wél wilt verzenden. Er zijn namelijk verschillende versies van STP, met ieder unieke kenmerken:

  • STP format 203: de standaardversie voor het importen en exporteren van 3D-modellen.
  • STP format 214: vergelijkbaar met de 203, maar dan inclusief de mogelijkheid om kleuren en lagen op te slaan.
  • STP format 242: alle functionaliteiten van de 203 en de 214, maar dan zodanig dat de informatie als PMI-data verstuurd wordt.

STEP files bekijken met een STEP viewer

Om STEP data te kunnen lezen heb je daarvoor geschikte software nodig, zoals een STEP viewer. Er zijn talloze speciaal ontwikkelde STEP viewers op de markt, maar bij vrijwel alle grote CAD-programma’s is deze functionaliteit ook ingebouwd. Ook voor SpaceClaim is het omgaan met STEP files geen enkel probleem.

Wat is een STEP File

Waarom STEP files bewerken met SpaceClaim?

Historie speelt bij SpaceClaim geen rol. Het maakt niet uit hoe een bestand oorspronkelijk in een ander tekenpakket is gemaakt. Zodra een STP file binnen SpaceClaim is ingeladen, functioneert het als een onderdeel van SpaceClaim. Je kunt er dus zonder enige belemmering mee aan de slag en dat biedt ontwerpvrijheid.

 

DWG bestand omzetten naar STEP file

Veel technische tekenaars slaan in hun ontwerpen op als DWG bestand. Dat is heel handig, want in DWG wordt alle relevante data opgeslagen. Dus niet alleen het ontwerp, maar ook metadata, afbeeldingen en geometrische gegevens. Maar, zoals gezegd, soms is het juist niet praktisch om al die data mee te sturen. In dat geval kun je van het DWG bestand een STEP file maken. Ook hiervoor biedt SpaceClaim uitkomst. Je kunt het 3D-ontwerp namelijk eenvoudig omzetten (exporteren) als STEP file.

NB: Wat voor DWG geldt, is ook van toepassing op DXF bestanden.

Aan de slag met SpaceClaim

CAD-programma’s zijn er in overvloed. Technische tekeningen worden in vele verschillende extensies vastgelegd. SpaceClaim helpt om al die verschillende soorten software goed met elkaar te laten communiceren. Een 3D-model maken gaat gemakkelijk en met STEP files is het uitwisselen van data eenvoudig. Wil je meer weten over de mogelijkheden? Lees dan onze SpaceClaim Tutorial. Liever direct aan de slag? Bestel dan de SpaceClaim proefversie.