code voor het verifieren van de website in google search console

Een van de grootste problemen waarmee bijvoorbeeld autoliefhebbers geconfronteerd, is dat ze een stopgezet onderdeel nodig hebben. Het is een probleem waarmee veel monteurs te maken hebben, en het blijft niet beperkt tot de auto-industrie. Vliegtuigen, industriële machines, landbouwmachines, apparaten en meer kunnen hun verwachte levensduur overleven, waardoor onderdelen moeilijk te vinden zijn. Dus hoe repareer je een machine als je het onderdeel niet kunt bestellen?

Reverse Engineering

Het antwoord is reverse engineering, het opnieuw creëren van een bestaand ontwerp om onderdelen te repliceren of te vervangen die onmogelijk of moeilijk op een andere manier te verkrijgen zijn. Het wordt over het algemeen gebruikt om verouderde apparatuur te repareren of ingenieurs te helpen ontwerpen te maken ter ondersteuning van producten van derden.

Het basisproces is om het onderdeel digitaal te repliceren – meestal in CAD-software (computer-aided design). De digitale geometrie wordt met de hand gemaakt of met behulp van scan-to-CAD-technologie. Zodra de geometrie opnieuw is gemaakt kan een engineer het onderdeel het onderdeel gaan maken.

Reverse engineering is alsof je een archeoloog bent die een onderdeel ontdekt dat is gemaakt door een onbekend fabricageproces. Vervolgens bestuderen ze het onderdeel om te begrijpen hoe het werkt, hoe het werd gebruikt en hoe het kan worden gerepliceerd. Tijdens een opgraving kan een archeoloog een oude machine vinden. Ze kunnen vervolgens onderdelen van die machine reverse-engineeren, zodat het er compleet uitziet in een museumtentoonstelling.

In de technische wereld werkt het op een vergelijkbare manier. Misschien vindt u een machine die momenteel op de markt is of decennia oud is. Als de machine kapot is en de oorspronkelijke fabrikant failliet is gegaan, moet u mogelijk een onderdeel repliceren om het weer aan de praat te krijgen. Als u een nieuw onderdeel moet ontwerpen, maar de functionaliteit van het originele product in het nieuwe ontwerp moet aanpassen, moet u dit valideren.

 

Is dit legaal?

De legaliteit van reverse engineering is nogal situationeel. Daarom raad ik aan om contact op te nemen met een advocaat voordat u een product opnieuw maakt. Het algemene idee is om legacy-apparatuur draaiende te houden wanneer een leverancier niet meer bestaat. Als u uw eigendom in goede staat houdt, gaat het meestal goed. Als u van plan bent de onderdelen te verkopen, kan dat in sommige grijze of zelfs zwarte gebieden terechtkomen.

Het verkopen van reverse-engineered onderdelen kan worden vergeleken met het veranderen van merknaam of het nabootsen van een bestaand product – bekende namaaktechnieken. Als u echter een onderdeel opnieuw maakt om een ​​add-on te bouwen voor klanten van het originele product, dan is dat waarschijnlijk ok. Dit zou hetzelfde zijn als het opnieuw creëren van de behuizing van een mobiele telefoon om een ​​product te ontwerpen en te testen waarmee een telefoon op het dashboard van een auto wordt bevestigd. Wettigheid wordt vaak ingewikkeld wanneer u onderdelen nodig heeft van een bedrijf dat nog steeds bestaat maar het product niet meer ondersteunt. In dergelijke situaties is het een goed idee om contact op te nemen met een advocaat.

Hoe reverse engineering werkt

De eerste stap in een reverse engineering-workflow is het nauwkeurig vastleggen van de afmetingen van het onderdeel dat u opnieuw wilt creëren. Dit kan zorgvuldig handmatig worden gedaan, maar voor veel onderdelen is dat niet praktisch. Gelukkig automatiseren 3D-scanners dit werk en zijn ze beschikbaar in een aantal prijscategorieën. De 3D-scanner neemt metingen van het onderdeel aangezien het een puntenwolk vormt. U kunt een puntenwolk zien als een reeks punten op een Cartesiaans vlak. De software van de scanner zet de puntenwolk vervolgens over naar een STL-bestand. Een 3D-scanner kan zo simpel zijn als een telefooncamera of zo complex als een laserscanner op een robotarm. Hoe beter de scanner, hoe gedetailleerder de puntenwolk. Om het STL-bestand om te zetten in een waterdicht 3D-model, kunnen ingenieurs CAD-software zoals Ansys SpaceClaim gebruiken.

 

Maak een keuze uit de onderstaande knoppen om meer te leren over reverse engineering: