Wat is CPQ?

PUBLISH DATE

October 03, 2023

POST AUTHOR

COMMENT COUNT

Stel je eens voor dat je snel en nauwkeurig offertes op maat kunt creëren, die volledig zijn afgestemd op de behoefte van de klant. Maak kennis met CPQ, een krachtige tool om de verkoop van met name complexe producten te stimuleren. In dit blogartikel belichten we de meerwaarde van CPQ, maar eerst beantwoorden we een andere vraag: waar staat CPQ voor?

CPQ: configure, price, quote

CPQ staat voor ‘Configure, Price, Quote’. Het is een softwareoplossing waarmee bedrijven hun offerte- en verkoopprocessen kunnen optimaliseren. Laten we de CPQ betekenis in meer detail bekijken:

 • Configure. Met CPQ-software is het heel eenvoudig om complexe productconfiguraties te maken. Door het selecteren van de juiste functionaliteiten, opties en specificaties ligt er in no-time een voorstel op maat.
 • Price. CPQ-software maakt gebruik van ingevoerde prijslijsten, kortingen et cetera. De juiste prijs wordt automatisch berekend, dus geen menselijke fouten.
 • Quote. Nadat de producten zijn geconfigureerd en geprijsd, genereert CPQ-software een offerte voor de klant. Deze offerte bevat gedetailleerde informatie over de producten, de prijs en de betalingsvoorwaarden. Het is een kant-en-klaar en volledig aanbod, waarop de klant alleen nog maar ‘ja’ hoeft te zeggen.

Waarom CPQ?

De wereld digitaliseert in hoog tempo. De complexiteit van vraag én aanbod nemen toe, en ook de concurrentie zit niet stil. CPQ-software biedt bedrijven de mogelijkheid om zich staande te houden in dat krachtenveld. Concreet zijn er verschillende redenen om de software te gebruiken:

 • Effectief omgaan met een complex aanbod. Bedrijven met complexe producten of diensten hebben de software nodig om klantspecifieke configuraties en prijzen efficiënt te beheren.
 • Verhoogde nauwkeurigheid. Het gebruik van de software vermindert fouten bij het genereren van offertes, wat essentieel is bij complexe producten met veel variabelen.
 • Snellere offerte- en verkoopcyclus. De software versnelt het proces van het maken van offertes, waardoor bedrijven sneller kunnen reageren op klantaanvragen. Vanzelfsprekend biedt dat concurrentievoordeel.
 • Consistente prijsstelling. De software zorgt voor consistente prijzen, waardoor de winstmarge zorgvuldig bewaakt kan worden.

Kort samengevat: CPQ-software zorgt voor meer maatwerk, minder fouten en meer verkopen. Wil je hier meer over weten? Bekijk dan onze CPQ software pagina.

Voor wie is CPQ interessant?

Over het algemeen is CPQ-software interessant voor bedrijven in sectoren waarin producten of diensten sterk kunnen variëren op basis van klantbehoeften. Een nauwkeurige configuratie en prijsstelling zijn in die sectoren van essentieel belang om concurrerend te blijven. Daarbij kun je denken aan de hightech maakindustrie, telecommunicatie, auto-industrie en de software- en IT-dienstverlening. Ook in de bouw, financiële dienstverlening en bij energie- en nutsbedrijven wordt de software ingezet. Kortom: CPQ is relevant in tal van branches en sectoren.

Voordelen van CPQ

Als je eenmaal gewend bent CPQ-software, wil je nooit meer terug. Dat heeft alles te maken met de voordelen van CPQ software:

 • Efficiency. CPQ bespaart tijd in zowel het offerte- als verkoopproces. Verkopers zijn niet onnodig veel tijd met een offerte bezig. Ze laten de techniek een handje helpen en krijgen zo meer ruimte voor andere zaken
 • Nauwkeurigheid. Met de software neemt de kans op fouten aanzienlijk af. Vanzelfsprekend voorkomt dat ruis en miscommunicatie.
 • Klanttevredenheid. Klanten krijgen een voorstel dat exact is afgestemd op hun wensen. Dat wordt gewaardeerd.
 • Nieuwe commerciële kansen. CPQ-software is veel meer dan een offertetool. De software biedt inzicht verkoopprestaties en klantgedrag. Dat helpt de verkoopteams om nieuwe commerciële kansen te spotten, maar ook om strategische keuzes te maken.
 • Schaalbaarheid. CPQ-systemen kunnen meegroeien met de bedrijfsbehoeften, waardoor ze flexibel en schaalbaar zijn.

CPQ software kopen

Overweeg je om CPQ software aan te schaffen? Oriënteer je goed, want de markt biedt verschillende oplossingen. CPQ software kopen is een belangrijke beslissing. Het is aan te raden om de volgende aandachtspunten mee te nemen:

 • Maak de behoefte concreet. Wat is het doel van de software? Wat wil je bereiken? Hoe ziet het offerte- en verkoopproces eruit, en waar liggen de bottlenecks?
 • Test de gebruiksvriendelijkheid. Een systeem dat niet gebruiksvriendelijk is, zal niet snel populair worden. Test hoe intuïtief de interface is. Breng in kaart in hoeverre training nodig is voordat mensen er zelf mee aan de slag kunnen.
 • Onderzoek de configuratiemogelijkheden. Controleer of de software flexibel genoeg is voor de product- of dienstconfiguraties die relevant zijn voor jouw bedrijf. Hoe gemakkelijk is het om nieuwe producten toe te voegen of bestaande configuraties aan te passen?
 • Check de integratiemogelijkheden. Controleer of de software kan samenwerken met andere bedrijfssystemen, zoals CRM-software, ERP-systemen en e-commerceplatforms. Zo voorkom je mismatches in data-uitwisseling, met alle gevolgen van dien.
 • Analyseer de analysemogelijkheden. Inzicht in offertetrajecten en verkoopprocessen is goud waard. Kies voor software met uitgebreide rapportage- en analysefuncties.
 • Bekijk de mogelijkheden tot prijsmodellering. Onderzoek in hoeverre de software ruimte biedt voor verschillende prijsmodellen, inclusief korting, bundels, abonnementen et cetera. Cruciaal voor een consistente prijsstelling!

CPQ bij AESC

Overtuigd van de kracht van CPQ-software? Maak dan kennis met Elfsquad, dé CPQ-software voor de maakindustrie. AESC is trotse reseller en partner van Elfsquad CPQ-software.

Net als bij al onze oplossingen zorgen we voor implementatie, integratie, training en onderhoud van het CPQ-systeem. Daarnaast is AESC dé expert op het gebied van Dynamaker integraties binnen Elfsquad. Wij verzorgen het gehele proces van uw 2D- of 3D CAD ontwerpen binnen Dynamaker en zorgen voor een naadloze verbinding met uw Elfsquad configuratie.

Meer weten? Neem dan contact met ons op.