f g l y

3D Tekenprogramma

Als engineer of 3D-ontwerper is een 3D tekenprogramma een must. U gebruikt dit soort software voor het creëren, aanpassen, finaliseren en testen van 3D-ontwerpen. Afhankelijk van uw eisen zijn er allerlei verschillende oplossingen beschikbaar. Hierbij kunt u natuurlijk denken aan traditionele (en vaak complexe) CAD-software, maar ook aan oplossingen die specifiek geschikt zijn voor 3D-printen en natuurlijk nog veel meer. Dus wanneer u op zoek bent naar 3D tekensoftware, is het met name belangrijk om te kijken naar uw eisen en waarvoor u de software gaat gebruiken. Daarnaast kunt u ook denken aan uw budget en de moeilijkheidsgraad van het pakket. In dit artikel bieden we een overzicht van verschillende oplossingen, met een specifieke focus op SpaceClaim.

Verschillende 3D Tekenprogramma’s

Zoals we al aangaven zijn er ontzettend veel verschillende 3D tekenprogramma’s beschikbaar. Als u in Google zoekt op deze term vindt u honderden sites en oplossingen die door ingenieurs over de hele wereld worden gebruikt om nieuwe producten, materialen en designs te creëren. Maar als u op zoek bent naar een nieuwe 3D tekenoplossing, kunt u het beste beginnen bij uw eigen benodigdheden.

Als u bijvoorbeeld op zoek bent naar een wat traditioneler CAD-systeem voor uitgebreide mechanische ontwerpen, kunt u denken aan programma’s als NX CAD, SolidWorks of Autodesk Inventor. Deze oplossingen zijn specifiek en doen het met name goed in zeer technische omgevingen en latere stadia van het ontwikkelproces.

Aan de andere kant kunt u kijken naar wat nieuwere oplossingen, die vaak toegankelijker zijn en ook zijn gericht op het gehele ontwikkelproces. Hieronder vallen de ‘direct moddelers’. Dit betekent dat u direct een design kan aanpassen, zonder eerst te hoeven kijken naar de opbouw van het model. Dat werkt prettig en is ook handig voor mensen die nog niet zo veel ervaring hebben met 3D programma’s.

SpaceClaim: het beste 3D tekenprogramma

Een voorbeeld van een direct moddeler is SpaceClaim. SpaceClaim is een CAD-neutrale oplossing, die dus gemakkelijk kan werken met ontwerpen uit andere software. Daarnaast is SpaceClaim snel, overzichtelijk en budgetvriendelijk. Op deze manier biedt SpaceClaim voor veel productontwerpers, ingenieurs en technische tekenaars een geweldige uitkomst.

De voordelen van SpaceClaim

SpaceClaim heeft een aantal voordelen die u niet bij alle 3D Tekenprogramma’s vindt. Ten eerste is het programma snel en werkt het intuïtief. Het is een van de snelste 3D moddelers en wordt ook wel een CAD voor dummies genoemd. De software is overzichtelijk en snel te leren, wat maakt dat het voor beginners zeer geschikt is. Voor engineers die een traditioneel CAD-programma te complex vinden, is SpaceClaim dus een uitstekende oplossing.

Als u op zoek bent naar een nieuwe 3D tekenoplossing, moet u natuurlijk ook rekening houden met uw budget. Gelukkig is SpaceClaim zeer budgetvriendelijk. Doordat het programma snel te leren is, ontstaat er immers een korte adoptie periode en zijn er weinig implementatiekosten. Daarnaast liggen de kosten van de oplossing zelf in vergelijking met andere tekenprogramma’s laag.

Ondanks de lage leercurve kunnen ervaren ingenieurs ook goed met SpaceClaim overweg. Bijna elk CAD-formaat kan worden geïmporteerd, wat maakt dat u makkelijk met een bestaand model aan de slag kan. Importeer bijvoorbeeld projecten uit andere CAD-software (SolidWorks, Autodesk Inventor) en ga hiermee in SpaceClaim aan de slag. Het mooie hiervan is dat u deze ontwerpen kan aanpassen alsof ze in SpaceClaim zijn ontworpen. Het programma werkt daarnaast zonder historie en u hoeft geen rekening te houden met hoe het ontwerp is opgebouwd. Projecten zijn dus makkelijk te importeren, makkelijk aan te passen en natuurlijk ook weer makkelijk te exporteren.

Genoeg voordelen dus voor SpaceClaim. Maar toch blijft de vraag: Is dit de software die het beste bij u past? Voor ons is dat lastig te zeggen, jij weet immers het beste waarvoor u de software nodig hebt. Wel merken we dat SpaceClaim een veel gevallen een goede keuze is. Het is immers ’s werelds krachtigste direct modeler en staat bekend om zijn snelheid, gebruikersvriendelijkheid en import- en exportmogelijkheden. Onze klanten zijn dan ook zeer positief over SpaceClaim. Meer weten? We sturen u graag extra informatie toe, of vraag direct een proefversie aan!